Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Η υγεία σου σε αριθμούς

Ποτέ δεν είναι αργά για να ασχοληθείς με την υγεία σου και ιδιαίτερα τώρα, μετά τις διακοπές. Μπορείς να δεις ποιοί είναι οι «αριθμοί» που πρέπει να συντροφεύουν κάθε γυναίκα από την εφηβεία μέχρι την ηλικία της εμμηνόπαυσης.
Α. 10’ ...για την ψηλάφηση  του στήθους κάθε μήνα: αυτός είναι ο χρόνος που χρειάζεσαι για να προλάβεις κάθε κακοήθεια ή να διαπιστώσεις εγκαίρως κάποιο πρόβλημα στο μαστό. Πρέπει να ελέγχεις το στήθος σου τουλάχιστον κάθε μήνα (μπροστά στον καθρέφτη) με τις άκρες των δαχτύλων σε ολόκληρη την περιοχή του κάθε μαστού (χωριστά με αργές, κυκλικές κινήσεις), πιέζοντας στην αρχή ελαφρά και μετά πιο δυνατά, κάθε σημείο τους. Παρατήρησε προσεκτικά αν υπάρχει κάποιο ογκίδιο ή οποιαδήποτε παραμόρφωση στο δέρμα ή έκκριση από τη θηλή του μαστού καθώς και αν υπάρχει κάποια αλλαγή στο μέγεθος ή στην όψη του στήθους σου. Άλλωστε όπως τονίζουν οι ειδικοί, οι περισσότεροι όγκοι στο μαστό δεν είναι καρκίνοι. Κυρίως σε γυναίκες μικρότερες των 30 ετών τα ογκίδια είναι σχεδόν πάντοτε καλοήθη (ινοαδένωμα, κύστη, λίπωμα κ.ά.). Ωστόσο, στις περιπτώσεις  καρκίνου, κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει ότι όσο μικρότερο είναι το μέγεθος του ογκιδίου, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ίασης.
Β. 88cm ...το πολύ, η περίμετρος  της μέσης: ο κίνδυνος από την κοιλιακή παχυσαρκία είναι ιδιαίτερα απειλητικός για το γυναικείο, και όχι μόνο, φύλο. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ έπειτα από μια ακόμα μελέτη, τα στοιχεία της οποίας δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα. Από τη συγκεκριμένη μελέτη, που κράτησε 16 χρόνια και έγινε σε δείγμα 44.000 ατόμων (κυρίως γυναίκες), διαπιστώθηκε ότι το περιττό λίπος στην κοιλιά λειτουργεί σαν «εκρηκτικός μηχανισμός» που πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για εμφάνιση εμφράγματος ή καρκίνου. Μην παραλείπεις να μετράς την περίμετρο της μέσης, η οποία για τις γυναίκες δεν πρέπει να ξεπερνά τα 88 cm. (Γυναίκες και άντρες με περίμετρο μέσης πάνω από 88 cm και 102 cm αντίστοιχα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.)

Γ. 30’ ...καθημερινά για  «σιέστα»: ένας σύντομος μεσημεριανός ύπνος διάρκειας 10-30 λεπτών μπορεί να σε ξεκουράσει και να σε τροφοδοτήσει με ενέργεια για την υπόλοιπη ημέρα, χωρίς να επηρεάσει αρνητικά το νυχτερινό σου ύπνο. Όμως, ακόμα κι αν δεν μπορείς να πάρεις αυτόν το σύντομο μεσημεριανό υπνάκο, ένα μικρό διάλειμμα κλείνοντας τα μάτια για μερικά λεπτά, θα σε ωφελήσει αρκετά.
Δ. 1.000 mg ...ασβεστίου την ημέρα για γερό σκελετό: το ασβέστιο παίζει καθοριστικό ρόλο στο αν και σε ποιό βαθμό θα προσβληθεί μια γυναίκα από οστεοπόρωση, τη νόσο που κάνει τα οστά εύθραυστα και επιρρεπή στα κατάγματα. Επιπλέον, είναι το στοιχείο-κλειδί για τη λειτουργία των κυττάρων, τη συστολή των μυών, την πήξη του αίματος, το σχηματισμό και τη διατήρηση γερών δοντιών κ.ά. Σε όποια λοιπόν ηλικία κι αν βρίσκεσαι, θα πρέπει να προσλαμβάνεις τουλάχιστον 1.000 mg ασβεστίου σε καθημερινή βάση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Οστεοπόρωσης αν. καθηγητή Ορθοπεδικής του Παν/μίου Αθηνών κ. Γιώργο Λυρίτη: τα 1.000 mg ασβεστίου, που σου χρειάζονται καθημερινά, μπορούν να καλυφθούν:
1. Από 2 ποτήρια γάλα και 100 γραμμ. φέτα ή 80 γραμμ. γραβιέρα (τα σκληρά τυριά είναι πιο πλούσια σε ασβέστιο).
2. Από 1 ποτήρι γάλα + 1 κεσέ γιαούρτι + λίγο τυρί.
Ε. 15 ’ ...περπάτημα για γερή καρδιά και μνήμη:  όλλες οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι το ζωηρό βάδισμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσθέσεις λίγη  γυμναστική στη ζωή σου. Έστω και 15’ την ημέρα περπάτημα με βάδισμα άσκησης τονώνουν το μυϊκό και αναπνευστικό σύστημα, τη μνήμη και την αυτοσυγκέντρωση. Επιπλέον, όπως τόνισαν οι ειδικοί στο ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας: «Το περπάτημα σε βοηθά να διατηρήσεις γερή την καρδιά, να αυξήσεις τα επίπεδα της "καλής" HDL χοληστερίνης και να μειώσεις εκείνα της "κακής" LDL».
ΣΤ. 9’ ...βούρτσισμα για δόντια χωρίς προβλήματα: τόσος είναι ο χρόνος που χρειάζεται να αφιερώνεις καθημερινά στα δόντια σου (χρόνος που αντιστοιχεί περίπου σε τρία βουρτσίσματα). «Η σωστή φροντίδα ξεκινά από την επιλογή σωστής οδοντόβουρτσας και οδοντόκρεμας και ολοκληρώνεται με τη χρήση οδοντικού νήματος και στοματικού διαλύματος, ενώ για καλύτερο αποτέλεσμα πρέπει να δίνεις κλίση στην οδοντόβουρτσα προς το σημείο που τα δόντια ενώνονται με τα ούλα», τονίζει ο Barry I. Simon, καθηγητής Κλινικής Οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Νιου Τζέρσι.
Ζ. 8 ...ποτήρια νερό  την ημέρα: σύμφωνα με τις συστάσεις του Ινστιτούτου Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, 7-8 ποτήρια νερό την ημέρα μας είναι απολύτως απαραίτητα. Αν ο οργανισμός δεν προσλαμβάνει την απαιτούμενη ποσότητα νερού, τότε το αίμα, το σάλιο, τα γαστρικά υγρά, ο ιδρώτας και τα ούρα  θα παράγονται σε μικρότερη ποσότητα, με δυσάρεστα επακόλουθα για την υγεία. Εκτός λοιπόν από 7-8 ποτήρια νερό (1.400 γραμμ.) την ημέρα, οι υπόλοιπες ανάγκες του οργανισμού σε νερό (600-700 γραμμ.) μπορούν να καλύπτονται από διάφορες τροφές (γάλα, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά κ.ά.).
Από τη ΣΗΛΙΑ ΓΑΛΗΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: