Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

ΝΥΚΤΕΡΙΝΗ ΟΔΗΓΗΣΗ

>

Από πολλές επιστημονικές μελέτες προκύπτει ότι κατά την διάρκεια της νύκτας το ποσοστό των τροχαίων ατυχημάτων είναι περίπου 4 φορές μεγαλύτερο από ότι κατά την διάρκεια της ημέρας.

Αυτή η αύξηση στον αριθμό των ατυχημάτων κατά τις νυκτερινές ώρες έχει αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες όπως η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, η ελλιπής σήμανση και σηματοδότηση καθώς και ο ανεπαρκής φωτισμός των δρόμων, αλλά κυρίως οφείλεται στο γεγονός ότι την νύκτα, λόγω των χαμηλών επιπέδων φωτισμού, η ευαισθησία των οφθαλμών μειώνεται σημαντικά. Αυτή η ελάττωση της οπτικής ικανότητας κατά την διάρκεια της νύκτας ονομάζεται "νυκτερινή μυωπία" και μπορεί να φτάσει την 1 με 2 διοπτρίες (βαθμούς). Σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών η μείωση της ευαισθησίας των οφθαλμών επιδεινώνεται και από την φυσιολογική μείωση της διαμέτρου της κόρης των οφθαλμών και της αδιαφάνειας του κρυσταλλοειδούς φακού που αυξάνει την απορρόφηση και διάχυση του φωτός στο εσωτερικό των οφθαλμών.

Επιπλέον, κατά την νυκτερινή οδήγηση στην εθνική οδό, η μονοτονία της οδήγησης μπορεί να φέρει ένα είδος ύπνωσης που χαρακτηρίζεται από επιβράδυνση των μηχανισμών της προσοχής και των αντανακλαστικών.

Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται και από μία σειρά παραγόντων, όπως:

- Την υπερβολική ταχύτητα, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της οπτικής ικανότητος και του οπτικού πεδίου (εικόνα).

- Το θάμπωμα από τους προβολείς των επερχομένων αυτοκινήτων ή το άναμμα ενός τσιγάρου με τον αναπτήρα.

- Τις αντανακλάσεις από τους καθρέφτες ή την άσφαλτο.

Από τα πιο πάνω προκύπτει ότι οι εξετάσεις που απαιτούνται για την χορήγηση διπλώματος οδήγησης, εκτός της οφθαλμολογικής εξέτασης (μέτρηση της οπτικής ικανότητος, του οπτικού πεδίου, της αντίληψης των χρωμάτων), πρέπει να περιλαμβάνουν την αξιολόγηση του χρόνου αντίδρασης στα οπτικά ερεθίσματα, της ακοής καθώς και της ικανοποιητικής λειτουργίας των άκρων και της σπονδυλικής στήλης.

Για την βελτίωση της νυκτερινής όρασης μπορούν να χρησιμοποιηθούν:

- Γυαλιά ηλίου, κατά την διάρκεια της ημέρας, τα οποία, απορροφώντας την υπεριώδη ακτινοβολία, προστατεύουν την ευαισθησία του αμφιβληστροειδή την νύκτα.

- Λευκά πολωτικά φίλτρα, κατά την διάρκεια της νύκτας, τα οποία περιορίζουν το θάμπωμα από τους προβολείς των επερχομένων αυτοκινήτων.

- Κίτρινα φίλτρα, κατά την διάρκεια της νύκτας ή όταν οι συνθήκες οδήγησης είναι αντίξοες (ομίχλη, βροχή), τα οποία αυξάνουν την φωτεινότητα και το κοντράστ.

- Φακοί με αντιανακλαστικές επιστρώσεις, οι οποίοι βελτιώνουν την ποιότητα της όρασης και βοηθούν στην ελάττωση των συμπτωμάτων κούρασης των οφθαλμών που οφείλονται στις ενοχλητικές αντανακλάσεις και το θάμπωμα, ιδιαίτερα από την οπίσθια επιφάνεια των φακών.

Γ. Κοτταρας Οπτικος/Οπτομετρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: