Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Ελπίδες για πλήρη ανάπλαση στήθους από μαστεκτομή


Αυστραλοί επιστήμονες αναμένεται σύντομα να ξεκινήσουν μια νέα "επαναστατική" χειρουργική μέθοδο, η οποία θα επιτρέπει σε καρκινοπαθείς στην περιοχή του μαστού να αναπλάθουν πλήρως τα στήθη τους.
"Ουσιαστικά θα μπορούν να ξαναμεγαλώνουν το κομμένο στήθος", είπε ο Dr. Philip Marcela του Ινστιτούτου Μικροχειρουργικής Bernard O’ brien και πρόσθεσε ότι οι δοκιμές της νέας τεχνικής θα ξεκινήσουν το αργότερο μέχρι την άνοιξη του 2010 στη Μελβούρνη και θα αντικαταστήσουν τις σημερινές επεμβάσεις ανάπλασης του μαστού και τη χρήση σιλικόνης. "Ελπίζουμε πως θα μπορούμε να κάνουμε πλήρη ανάπλαση του γυναικείου στήθους έπειτα από ολική ή μερική μαστεκτομή", συμπλήρωσε σχετικά ο Dr. Philip Marcela.
Όπως εξήγησε ο ίδιος μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης, "η μέθοδος αφορά την εισαγωγή, κάτω από το δέρμα του στήθους, ενός θαλάμου στο σχήμα του μαστού, μέσα στο οποίο τοποθετείται ένα μικρό δείγμα λιπώδους ιστού από τον οργανισμό της ίδιας της ασθενούς. Ένα αιμοφόρο αγγείο συνδέεται χειρουργικά με το θάλαμο για να επιτρέψει στον ιστό να αναπτυχθεί και να γεμίσει το κενό σε έξι με οκτώ μήνες".
"Το δοκιμάσαμε σε αρκετά ζωικά μοντέλα, οπότε έχουμε ολοκληρώσει αρκετές προκλινικές εξετάσεις, ώστε να είμαστε σίγουροι για την έναρξη των δοκιμών σε ανθρώπους", υπογράμμισε ο επικεφαλής γιατρός. Η προσέγγιση βασίζεται στην τάση του ανθρώπινου σώματος να γεμίσει οποιαδήποτε εσωτερικά κενά, εξήγησε ο Marcela και πρόσθεσε πως "η φύση απεχθάνεται το κενό, οπότε ο ίδιος ο θάλαμος, επειδή είναι άδειος, τείνει να γεμίσει μέσα στο σώμα", είπε.
Σύμφωνα με τον Αυστραλό επιστήμονα, το "νέο στήθος" θα σχηματίζεται σε έξι με οκτώ μήνες μετά την επέμβαση και πρόσθεσε πως ίσως, θα περάσουν δυο χρόνια για να τελειοποιηθεί η μέθοδος. "Ελπίζουμε πως με τη νέα τεχνική θα μπορέσουμε να επεκταθούμε και στην αναδημιουργία άλλων ανθρώπινων οργάνων", είπε ο Δρ. Marcela.

Δεν υπάρχουν σχόλια: